top of page
0001_edited.jpg

Welcome!

Atingerea obiectivului nostru nu este doar un vis, ci un plan de acțiune bine definit. Federația Mondială a Romilor a reunit cea mai mare adunare de lideri și organizații și asociații de romi, cu peste 350 de participanți, reprezentând 32 de țări din lume, pentru a elabora un plan de acțiune în 2017.  

Mulți lideri, activiști, organizații membre au venit și au plecat de atunci, iar din cauza dezacordurilor interne și a lipsei de competențe, spre sfârșitul anului 2019 am fost nevoiți să ne despărțim de mulți oameni și să restructurăm organizația.  

De atunci, am cercetat și am inovat strategii eficiente și soluții viabile pentru a aborda provocările cu care se confruntă romii și suntem gata să le împărtășim cu tine. Dar trebuie să fii pregătit să accepti schimbarea. Deși Mișcarea pentru Drepturile Romilor există de 52 de ani, s-au înregistrat puține progrese în îmbunătățirea condițiilor pentru romi. În schimb, eforturile de a-i ajuta au devenit o industrie de afaceri în plină expansiune – milioane sau chiar miliarde de euro sunt cheltuite pe proiecte și programe ineficiente care nu își ating obiectivele. 

Suntem harnici și concentrați asupra obiectivelor noastre. Am luat inițiativa de a comunica cu activiștii romi din lume, liderii comunității, personalități publice și societatea civilă pentru a începe o discuție care ne va conduce către un viitor mai unit și pentru a crea un plan de acțiune care va modela viitorul comunităților noastre și al poporului rom. la scară globală.

 

Federația Mondială a Romilor este o organizație dedicată care își propune să ridice și să împuternicească comunitatea de romi din întreaga lume. Ca parte a unui grup special de părți interesate din cadrul ONU, care va deveni în cele din urmă o instituție proprie, avem privilegiul unic de a reprezenta interesele acestei comunități la scară globală. Misiunea noastră este să lucrăm colectiv pentru asigurarea egalității de șanse, păstrarea culturii și moștenirii romilor și promovarea incluziunii sociale.

 

Valorile noastre se bazează pe principiile parteneriatului, transparenței și incluziunii.  Federația Mondială a Romilor își propune să își extindă operațiunile în mai multe țări și să stabilească relații de prietenie cu guvernele, pentru a se asigura că drepturile romilor sunt respectate și protejate.

 

Ne imaginăm o lume în care comunitatea de romi este apreciată și respectată și în care drepturile omului sunt respectate. Prin urmare, căutăm să contribuim la Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU pentru 2030. Căutăm să ne exercităm dreptul ca entitate suverană, la autodeterminare și auto-guvernare comunitatea noastră în țările în care comunitatea noastră își are reședința.

 

Căutăm să păstrăm și să promovăm moștenirea noastră culturală, socială și spirituală și să lucrăm pentru dezvoltarea comunității noastre printr-un model economic durabil și incluziv. Dorim să ne asigurăm că oamenii noștri beneficiază de mijloacele necesare pentru a trăi o viață demnă și au resursele necesare pentru a-și atinge obiectivele.

 

Dorim să reducem decalajul dintre comunitatea noastră și guverne, oferind o platformă pe care am creat-o, care poate consolida relația dintre comunitatea noastră și guvern. Platforma noastră este o inițiativă bazată pe comunitate care oferă comunității noastre o cale de a-și exprima preocupările și ideile cu privire la problemele care contează pentru ei. Oferim soluții reale la problemele cu care se confruntă comunitatea noastră, care pot fi implementate cu ușurință de guverne.

Luptăm pentru recunoașterea ca Națiune. Luptăm pentru drepturile noastre ca popor și ca Națiune. Luptăm pentru eliberarea de persecuție și ură. Luptăm pentru a fi recunoscuți ca o etnie legitimă, la fel ca toți ceilalți înaintea noastră.  Suntem romi, mereu am fost romi, vom fi mereu romi, indiferent de subgrup, dialect sau religie! Suntem la fel de diverși ca orice alt stat național!

Afiliații noștri:

_edited.png
Mapa-bitowa-w-Rysunek1-1763-.jpg
NewEuropeanBauhaus-gen-square-no-slogan.jpg
IAR LOGO.png
70e2a239-7827-4163-b009-b15202bd47d9.jpg

Ajutați-ne, pentru a-i ajuta pe ceilalți

80% dintre romii din Europa trăiesc în zone sărace conditii. Încercăm să oferim asistență atât de necesară familiilor aflate în dificultate.

Inovaţie

Dezvoltăm strategii și programe inovatoare pentru a îndeplini țintele și indicatorii pentru ODD

Advocacy pentru romi

Lucrăm îndeaproape cu celelalte filiale ale noastre și primim informații în timp real despre situația din străinătate. Apoi colectăm datele și  le folosim pentru a veni cu noi strategii. 

REȚELE

Facem rețea și colaborăm cu alte organizații,  fundații și agenții interguvernamentale din cadrul sistemului ONU într-un efort de a îndeplini țintele și indicatorii ODD 16 și 17

Consultanta

Oferim expertiza noastră în domeniul istoriei, patrimoniului, culturii și problemelor de incluziune/integrare a romilor.  

Federația Mondială a Romilor intenționează să își mențină convingerile împotriva tuturor formelor de prejudecăți și discriminare bazate pe rasă, culoare, religie, vârstă, dizabilitate și/sau orientare. Mai jos sunt obiectivele cheie ale concentrării către incluziunea romilor.

Evenimente viitoare, paneluri și ateliere

Federația Mondială a Romilor și-a conceput programele pe baza Agendei ONU pentru Dezvoltare Durabilă 2030. Domeniile sale cheie de interes sunt:

  • Leadership comunitar și mentorat

  • Educație 

  • Angajare

  • Foame

  • Sănătate

  • Locuințe

DEZVOLTARE DURABILĂ

Obiectivele ODD ale ONU și efectul acesteia asupra comunităților de romi: Inițiativa SDG a fost stabilită în cadrul agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă la 1 ianuarie 2016. Obiectivul inițiativei a fost de a dezvolta obiective cu aspirația de a

 

a) pune capăt tuturor formelor de sărăcie,

b) combaterea schimbărilor climatice și a efectelor sale permanente la scară globală și

c) să se opună tuturor formelor de discriminare și prejudecăți.

 

Aceste componente cheie sunt fundamentul de bază al agendei „Nimeni în urmă”. Rezultatul programului Nimeni nu rămâne în urmă a fost acela de a permite rețelele de date încrucișate ca un colectiv de colaborare într-un efort de a mobiliza, analiza, informa, raporta și implementa măsuri adecvate pentru a corecta problemele de bază.

 

Prin urmare, ceea ce îi afectează pe câțiva ne afectează pe toți. Romii sunt un grup subdezvoltat, cu resurse limitate și acces la programe publice și sociale, educație, asistență medicală, medicină, locuințe și șanse egale de angajare. Ulterior, agenda pentru nimeni lăsat în urmă este o construcție cu gândire foarte avansată și aplicabilă comunităților de romi, deoarece le dă dreptul să îndeplinească obiectivele procedurale ale ONU și determină implicarea între guverne și tabere. Dialogul și cooperarea la nivel de agenție și la nivel comunal sunt esențiale atunci când se dezvoltă o cale către cetățenia și incluziunea romilor.

sdgs.png
bottom of page